Özellikle sistemli ve düzenli depolama, ürülere kolay ulaşım ve alan tasarrufunu hedef edinen üreticilerin tercihi olan depolama sistemleri, diğer bir deyişle raf sistemleri depoların vazgeçilmez tercihi olmayı başardı.
Tabi ki her alanda olduğu gibi raf sistemleri üretiminde de dikkat edilmesi gereken belli başlı ayrıntılar vardır.
-Depolanacak malzemenin hacmi: Raflar arası mesafe ve travers* uzunlukları malzemenin hacmine göre üretilir ve montajlanır. Mevcut ölçüler göz önüne alınmadan kurulan bir sistem; ürünler arasında gereksiz boşluklar kalmasına ve gereksiz yer ihlaline sebep olabilir, ürünün kat aralıklarına sığmasını engelleyebilir, kat aralıklarının gerekenden fazla olmasına sebebiyet verebilir.
-Depolanacak malzemenin ağırlığı: Sistemde kullanılacak travers ve ayaklar, sisteme yüklenecek malzeme veya malzemelerin ağırlıklarına uygun olarak üretilmelidir. Kapasitenin altında üretilen raflara yüklenecek malzemeler, çökme ve yıkılma gibi tehlikelerle sizi karşı karşıya bırakabileceği gibi, kapasitenin üzerinde üretilen sistemler de size beklediğinizden fazla maliyet çıkarabilir.
-Sistemin kurulacağı zeminin uygunluğu: Sistemin kurulacağı zeminin mutlaka zemin etüdü alınmalıdır. Eğer sistem deprem bölgesinde kurulacaksa, deprem gergi halatları gibi ek parçalar ile sistem desteklenmelidir.
Sistemin kurulacağı alanın sıcaklığı: Çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklara sahip alanlarda kullanılan sistemlerin dayanıklılığı özel boyalar kullanılarak desteklenir. Bu sayede sistemin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanır.
Bu gibi ayrıntılara dikkat edilerek üretilen ve kurulumu yapılan raf sistemleri size minimum hatayla çalışan pratik depolar sunacaktır.
Depolama sistemleri ve çeşitlerini anlatmaya devam edeceğim.
Takipte kalın...
*Travers: İki raf ayağı arasına monte edilen zemine paralel taşıyıcılar.